MANDALA'S

Wat is een mandala? Een mandala is een bepaalde vorm: altijd rond en vaak symmetrisch. Het met aandacht maken van een cirkelvorm, bijvoorbeeld door een mandala te tekenen of stenen in een cirkel te leggen, kan therapeutisch werken. Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent cirkel of centrum. De cirkel heeft een sterke symbolische waarde. De cirkel wordt geassocieerd met de zon, de wisseling van de seizoenen, de kringloop van het leven, reïncarnatie. Het is het symbool van heelheid, volmaaktheid en eeuwigheid. Mandala's vind je overal om je heen. Als je naar de natuur kijkt, zie je cirkelvormen zo groot als een planeet of zonnestelsel. Maar er zijn ook mandala's zo klein als een bloem, blad, pupil van een oog, of zelfs nog kleiner: een cel of een atoom. Ook in de architectuur vind je cirkels. Sommige kloosters en kerken zijn gebouwd in de vorm van een mandala of zijn versierd met mandala's. Een voorbeeld uit de klassieke oudheid zie je hiernaast: de plattegrond van de basiliek San Vitale in Ravenna. Bron: www.semoea.nl

Waarom werken mandala's zo goed? In ons universeel onderbewustzijn koppelen wij de cirkel aan alles wat belangrijk is voor ons bestaan, zoals de zon en de aarde, heelheid, gezondheid. Door het tekenen, verven of leggen van een mandala maak je verbinding met al die begrippen. Het maken van een mandala dient met liefde en aandacht te gebeuren. Het is een meditatieve actie, die je niet zomaar afraffelt. Ook het (aandachtig) kijken naar een mandala kan heel meditatief en helend werken, volg de diverse lijnen, patronen en merk hoe het werkt. 

Mijn mandala's zijn altijd uniek: ik maak er maar een van. Dat neemt niet weg dat een patroontje (zentangle) wel vaker voorkomt. Alle mandala's zijn gemaakt op zeer dik en kwalitatief zeer goed aquarelpapier, waardoor de mandala's er niet stijf uitzien, zoals wanneer gewoon tekenpapier gebruikt zou worden. Ik gebruik tekenpennen met Oostindische inkt en waterverf.

Voor alle mandala's geldt dat deze ingelijst kunnen worden in een zwarte, witte of zilveren lijst. Dus geef s.v.p. uw voorkeur aan. De maten zijn 32x32 cm of 25x25 cm, soms met passe-partout. Ik neem voor mandala's ook opdrachten aan, b.v. voor een huwelijk, een zeer origineel en alom gewaardeerd kado, zie het voorbeeld bij de foto's. 

 

REMINDER: 1 kadootje hier gekocht is een kadootje voor 1000 verstoten weeskinderen in Thailand!!!

Opmerkingen

26.03.2021 15:33

Gerard van Mill

Zijn echt apart!!

06.06.2020 19:29

Chantal

Mooi!!!!!